Tsjerkepaad 2021

Openkerkenroute: De Kruiskerk is van 3 juli t/m 11 september elke zaterdag van 13.30 -17.00 uur en elke woensdagmiddag tijdens OpenKerk van 15.00 -17.00 uur geopend. De toegang is gratis.

Dit jaar zetten ca. 250 kerken in Fryslân de deuren weer wijd open. Evenals voorgaande jaren is er een expositie. Dit jaar zijn er pentekeningen in zwart/wit te zien van tekenaar Eise Feenstra uit Burgum.
Feenstra, een boerenzoon, is geboren in 1928 te Haskerhorne. Na de lagere school heeft hij vier jaar de landbouwschool bezocht. Op de lagere school gingen zijn tekeningen als voorbeeld de hele school door, wat wel aangeeft dat zijn meester oog had voor het tekentalent van de jonge Eise. Na een aantal jaren bij zijn vader op de pleats te werken, begonnen hij en zijn vrouw een eigen boerenbedrijf. Tijd om te tekenen was er niet in die jaren. In 1971 trad hij in dienst bij Provinciale Waterstaat, waar hij jarenlang werkte in de buitendienst. In zijn vrije tijd pakte hij na 30 jaar het tekenen weer op. Feenstra is inmiddels 93 en tekent nog dagelijks met vaste hand. Eise is autodidact en heeft zichzelf ontwikkeld in het tekenen. Hij overwoog tekenles te nemen bij een kunstenaar, maar die liet hem weten dat hij hem niets meer kon bijbrengen!