Liturgische schikkingen veertigdagentijd 2023

De schikkingen starten sober, maar naarmate we dichter bij Pasen komen worden ze kleurrijker en uitbundiger. De liturgische kleur is paars. De schikkingen door de veertigdagentijd naar Pasen vormen samen een serie. Ze zijn geïnspireerd op de zondagse lezingen en passen bij het thema van het Paasproject van Kind op Zondag! 2023: ‘verander je mee?’ Terugkerend element in de schikkingen zijn de takken van de kronkelwilg, die bij de tijd van het jaar passen. Zo’n tak zie je tegen Pasen vaak bij mensen thuis in de vaas met allerlei paas- en lentefiguurtjes erin. In de liturgische schikkingen symboliseren ze onze weg door het leven, meestal niet een rechtlijnig pad, maar een route met onverwachte wendingen. Soms is het een kwestie van meebewegen en bezinning voor je keuzes kunt maken.

Toelichting schikkingen:

26 februari Eerste zondag 40-dagentijd Mat. 4: 1-11 De verzoeking in de woestijn

Onder de takkenboog zien we elementen uit de lezing van vandaag: het zand van de woestijn, stenen en brood. Het gaat niet om deze snelle verleidingen op de voorgrond, maar om het maken van de juiste keuze. Die wordt gesymboliseerd door het vaasje bloemen op de achtergrond.

5 maart Tweede zondag 40-dagentijd Mat. 17: 1-9 De verheerlijking op de berg

Drie witte tulpen, Jezus met Mozes en Elia aan zijn zijde. Even opgetild worden uit het dagelijks leven, even uit de wirwar(takken) van gedachten, angsten en afwegingen het Licht zien boven op de berg. Je gesteund weten door gelijkgestemde zielen en de kracht van de aanwezigheid van God.

     

26 februari                                                                5 maart

12 maart Derde zondag 40-dagentijd Joh. 4: 5-26 Jezus en de Samaritaanse vrouw

We zien weer kronkelige takken, net als barsten en scheuren in de veelgebruikte waterkruik van de Samaritaanse vrouw. Jezelf hervinden bij de bron, pleisterplaats, oase, plek om tot rust te komen en je leven te spiegelen. Ontmoeting met Jezus, Bron van levend water, die jou inspireert om zelf een bron te zijn.

19 maart Vierde zondag 40-dagentijd Joh. 9: 1-41 Genezing van een blinde man.

We zien een oog, gemaakt van wilgenkatjes en takjes van de kronkelwilg. In het midden een iris van geurende paarse hyacinten. Open je ogen voor de ontluikende lente. Open je ogen voor je medemens en kijk eens met andere ogen. Zoals Jezus met ontferming bewogen was om zijn medemens en zag wat iemand werkelijk nodig had om verder te kunnen gaan.

   

12 maart                                                 19 maart