Op 6 september 1941 vertrok van het vliegveld R.A.F. Middleton St George in Groot Brittannië een samengestelde bemanning in een Whitley V bommenwerper. In de cockpit namen piloot/officier Frank Bernard Thorpe en Sgt. Piloot Vincent Matheson hun plek in. Beidenwaren 22 jaar oud. In de staart nam de 30 jarige sergeant Charles James Storer plaats .Hij was radiotelegrafist en boordschutter. Verder was nog als observer / waarnemer aan boord de 28 jarige Australier sergeant David Victor Logan. In de neus van de Whitley V zat de 31-jarige wireless Operator/ Airgunner (boordschutter) Nieuw- Zeelander sergeant Geoffrey Carman.
Het vliegtuig maakte deel uit van de 78 squadron R.A.F. die de opdracht kreeg een missie uit te voeren om de chemische fabrieken waaronder de rubberfabrieken in Hüls in Duitsland, te bombarderen. De missie was geslaagd. Van de 86 vliegtuigen hebben helaas 11 vliegtuigen deze operatie niet overleefd. Waaronder de Whitley V Z6881, die achter de Kruiskerk neerkwam. De overige 75 vliegtuigen kwamen veilig op hun Britse thuishavens aan. De Whitley V bommenwerper werd op haar terugvlucht neergeschoten door een Duitse Messerschmitt Bf110, een jachtvliegtuig, uitgerust met radar en wapens om vijandelijke vliegtuigen in het donker te detecteren en te vernietigen. De ervaren piloot Oberleutnant Helmut Lent heeft samen met zijn navigator OberfeldwebelReinthal de Whitley V bommenwerper boven Burgum neergehaald. Deze stortte neer op 7 september om 01.25 uur. Commandant Thorpe en zijn bemanning kwamen hierbij om het leven.
Gemenebestgraven
Ze werden begraven op de N.H. begraafplaats bij de Kruiskerk te Bergum. Na de 2e wereldoorlog werden zij herbegraven aan de voet van het oorlogsmonument op de begraafplaats.
Grafnummer Naam overledene begraven op:
C-107-01 C.V. Matheson Piloot Royal Air Force 09-09-1941
C-107-02 G. Carman Operator Royal Air Force 09-09-1941
C-107-03 F.B. Thorpe Piloot Royal Air Force 09-09-1941
C-107-04 D.V. Logan Sergeant Royal Air Force 09-09-1941
C-107-05 C.J. Storer Sergeant Royal Air Force 09-09-1941
Het oorlogsmonument
Het oorlogsmonument in Burgum gemeente Tytsjerksteradiel is opgericht ter nagedachtenis aan de vijf bemanningsleden die omkwamen. Het oorlogsmonument in Burgum is een zuil van gele steen (Friese drieling), bekroond met een uit graniet gehouwen vlam. In de zuil is een granieten plaquette gemetseld. Het plateau waarop de zuil is geplaatst, is aan de voorzijde in de vorm van een halve cirkel opgemetseld met rode steen (Friese handvorm) en afgedekt met flagstones. Aan weerszijden van de zuil is een bloembak geplaatst. Aan de voet van de zuil bevinden zich vijf oorlogsgraven van geallieerde vliegers. Bij elk graf is een zerk van witte natuursteen geplaatst.
De tekst op de plaquette luidt: ‘VOOR HEN DIE VIELEN 1940 – 1945’
Oprichting
Het gedenkteken is opgericht op initiatief van het gemeentebestuur, in samenwerking met de Vereniging Friesland 1940-1945.
Onthulling
Het monument is onthuld op 14 april 1949 door Klaske Douma, die in de illegaliteit een belangrijke rol heeft gespeeld voornamelijk als koerierster.