De basisschikking bestaat dit jaar uit een boomstronk, ontworteld en doods. Deze rust op een jutedoek, symbool van soberheid, inkeer en bezinning. Gaandeweg naar Pasen kleurt de stronk groener als teken van hoop. Elke zondag zal er op of rond de stronk een eenvoudige, liturgische schikking te zien zijn, passend bij de lezingen of het thema van die zondag.
9 maart, eerste zondag 40-dagentijd Verblijvend in de woestijn, 40 dagen lang, wordt Jezus teruggeworpen op zichzelf, heen en weer geslingerd door zijn gedachten. We zien het terug in de schikking, dor en doods zonder kleur. Alleen zand en stenen en een paar stekelige cactussen die verwijzen naar de beproevingen die Jezus moet doorstaan.
16 maart, tweede zondag 40-dagentijd In deze schikking zijn verschillende elementen uit het Simsonverhaal verwerkt. In de eerste plaats de betekenis van zijn naam: zon, zonnekind, overduidelijk verbeeld door de zonnebloem. De gevlochten touwen en de twee zuilen verwijzen naar zijn fysieke kracht, maar ook de zwakke kant van Simson, de verleiding voor vrouwelijk schoon valt te ontdekken.
23 maart, derde zondag 40-dagentijd Lucas 13: 6-9, de gelijkenis van de onvruchtbare vijgenboom. Onze boomstronk van de basisschikking verbeeldt vandaag de vijgenboom die na 3 jaar nog geen vruchten draagt. Is dit einde verhaal, de bijl erin? Als we goed kijken zijn er tekenen van hoop te ontdekken. Er slingeren voorjaarstakken met doorschijnende knoppen tussen de dode takken door, het frisse groen van een primula laat een prachtig paars bloeiend hart zien en zoveel zaden in de zonnebloem aan de voet van de stronk moeten wel duiden op een veelbelovende oogst. Gunt de Landheer ons nog wat tijd?
30 maart, vierde zondag 40-dagentijd Lucas 15: 11-32 De kale wortels van de boomstronk worden nu bedekt door mos, het groen kruipt zichtbaar omhoog als teken van hoop. In een kring rondom zien we verschillende bloemen. Zij verwijzen naar de verscheidenheid en veelkleurigheid van mensen. En allen worden we genodigd. Voor ieder van ons een plaats aan Gods tafel.
13 april, zesde zondag 40-dagentijd – Palmpasen Lucas 19: 29-40 Een subtiele boog aan de rechterkant symboliseert de poort van Jeruzalem. Daaronder een pad van stenen, want de weg die Jezus gaat is niet gemakkelijk, ook al wordt hij juichend binnen gehaald. Palmtakken sieren de stronk en we zien nieuw fris groen tussen de dode takken. Het dieppaars van het viooltje (symbool voor nederigheid) verwijst naar het lijden dat Jezus te wachten staat evenals het kruis op de achtergrond. We gaan de Stille Week in….
17 april Witte Donderdag, Heilig Avondmaal Symbolen van het Heilig Avondmaal staan opgesteld rondom de basisschikking: brood, een kan met druiven als vrucht van de wijn en een witte doek. De rode roos staat voor Jezus’ onvoorwaardelijke liefde voor ons mensen. De graankorrels in de aren en het kruis op de achtergrond verwijzen naar zijn naderende dood.
18 april Goede Vrijdag, het Passieverhaal In de liturgische schikking zijn verschillende elementen uit ‘De Passy’ aangebracht en vertellen daarmee hun eigen verhaal: matses, druiven als vrucht van de wijn, een haantje als teken van waakzaamheid. Het kruis is nu naar de voorgrond verplaatst en staat rechtop. We kunnen er niet meer omheen. De rode roos in het midden van de doornenkroon getuigt van Jezus’ onvoorwaardelijke liefde tot aan de dood. We staan stil bij zijn lijden en sterven, maar ook bij het lijden en de onvolmaaktheid in onze hedendaagse wereld.
19 april Stille Zaterdag – Paaswake Liedboek 592: Stil ligt de tuin…..
Stil ligt de tuin rondom het witte graf waar zich de Heer voor ons verloren gaf.
Vrouwen en vrienden gaan rouwend in het zwart. Zwaar als een steen weegt droefheid op hun hart.
Hoop is vervlogen en vriendschap weggevlucht. Alles wat leeft, ja heel de schepping zucht.
20 april Paasmorgen – gezinsdienst De dode boomstronk is bijna onherkenbaar geworden. Hij is als het ware tot bloei gekomen! De zware steen is weggeschoven. De dood is overwonnen en valt in de schaduw van een uitbundig bloeiende paastuin!
De morgen staat vol vrolijk licht,
de schepping heeft zich opgericht,
want zie de Heer is opgestaan,
9 maart 16 maart 23 maart
30 maart 13 april 17 april 18 april
19 april 20 april