Terugblik reis Friese Rijders voor Oekraïne

Via de oproep op de Nieuwsbrief, beamer en website was de response vanuit de gemeente geweldig. Giften in contanten en giften via het rekeningnummer, maar vooral de hoeveelheid goederen. Op beide inleverdagen was de stroom levensmiddelen, verbandmiddelen, dekens, warme kleding fantastisch. In de loods van Jochum an der Wielen werd alles opgeslagen.

Gesteund door de vele bemoedigende reacties en goede wensen zijn we 17 oktober om 03.00 uur vertrokken met een personenbusje volgestouwd met goederen. Na een voorspoedige reis kwamen we rond 17.30 uur aan bij ons overnachtingsadres in een dorpje op een half uur rijden van de Oekraïense grens.

De volgende ochtend werden we rond 06.30 uur verwacht bij de Pools – Oekraïense grens. Na de nodige formaliteiten te hebben afgerond, werden we door onze Oekraïense contact persoon opgevangen. Hij bracht ons naar een plek, waar we de goederen konden overladen in hun bestelbus. Na een hartelijk dankwoord en een kop koffie werden we met voorrang behandeld en konden we al vlot terug naar de Poolse kant van de grens. Daar hebben we op 2 verschillende locaties 2 gezinnen opgepikt. Het ene gezin was een moeder met 2 kinderen van 9 en 13 jaar. Het andere gezin was een moeder met haar tweelingzoontjes van 8 jaar en een oma.

De terugreis ging voorspoedig en rond 21.00 uur kwamen we aan bij een hotelaccommodatie net over de grens in Duitsland. Het laatste deel van de reis ging via Duitsland naar Harlingen waar we beide gezinnen op een veilige locatie onderbrachten.

Hoewel beide gezinnen zich tijdens de reis erg goed hielden, bleek bij het afscheid in Harlingen dat de emotie diep zat en dat onze hulp vanuit de Friese Rijders en vanuit Nederland enorm werd gewaardeerd. De dankbaarheid van hen was groot en wij zijn dankbaar dat we deze trip mochten maken. Na het dankwoord van de gezinnen, antwoordde de man van het opvangadres treffend; dat wij juist dank verschuldigd zijn aan Oekraïne en het Oekraïense volk. Zij proberen met moed en veerkracht de agressor te verslaan. Dankbaar reden we huiswaarts.

Dankzij alle bijdragen vanuit de gemeente, vrienden, buren en kennissen hebben we nog 15-20 kub aan goederen liggen. De volgende rit staat gepland op 26 november om de resterende kleding en dekens naar het grensgebied te brengen. Nogmaals iedereen bedankt!

Groetnis, Jochum van der Wielen en Gauke Haagsma